PreshevaPRESS

Irfan Zejnullahu sjell librin mbi digjitalizimin dhe zhvillimin në vende rurale

Përgatiti: Hava Mustafa

Libri me titull “Ndikimi i digitalizimit tek komunitet per zhvillim ne vendetet rurale” ciles kategori te qytetareve u perket , ciles moshe ?

Libri me titull “Ndikimi I digitalizimit tek komunitet per zhvillim ne vendetet rural” ka nje qellim informimi gjithperfshires per digitalizimi, me pak fjal per ndikimin e digitalizimit  ne cdo sfer te jetes tone, si pershembull: ne edukim,shendetesi, ekonomi,biznes dhe ne shume sfera tjera.Integrimi I teknologjis innovative ne gjithasfera te jetes jo vetem qe e ka pershpejtu komunikimin por edhe po e virtualizon aktivitetin e jetes.ky virtualizimi ndryshe thirrret edhe digitalizimi. Digitalizimi I edukimit, digitalizimi I shendetesi, biznesit etj.Pra, nje liber informimi per gjithamoshat, ne veqanti i drejtohet komuniteteve per zhvilllim, se si komuniitet per zhvillim munden te perfitojn dhe te jen kontribues ne permisimin mirqenjes socio-ekonomik jo vetem ne vende urban por edhe ne vendetet rurale, ku pamundesia e zhvillimi te edukimi, biznesit,shendetesis etj, hasin veshterisit..Gjithashtu, nepermes demostrimit te nje rastit eksperimetal praktik ne Kine,te cilen e kam cek ka fundit I libirit, kam desht te informoj bashkvendaseve te mi, njekohsisht edhe instuticonet komunale te Lugines se Presheves, se nepermes digitalizmit,ne mundemi te permisojm mirqenjen ton socio-ekonomike.Nderkohe edhe si rekomandim, ne diten e promovimit te librit e bera live, per instuticonet tona Komunale per tu marr me projektet te digitalimzit ne nivel shtetror dhe evropian.Bashkimi Evropian ka fukosim pa mase, ne digitalizimi e jetes, ku japin fonde pa fund per te perfitu nga implementimi I digitalzimit .Nje mundesi perfitiim jo vetem si qytetar I Presheves,si shkoll, si biznes  por edhe si komune, gjithashtu edhe si nje shembull I pare ne Serbi ,pse jo edhe si shembull qytet innovative ne balkanin perendimor qe ka nderrmarr platformen e digitalizmit.

 Pse vendet rurale jane me pak prires te digjitalizimit ?

Ne e dim vendete rurale,apo ne te folmen ton fshatrat,jan me large zhvillimi te jetes, qoft ne kendveshtrimi educative,shendetsor, ekonomik, e gjith kjo eshte sepse jan te izuluar,  jan larg distance nge qytetet e zhvilluar,apo munde te jete pamundesia e shteti per te permisu jeten ne vende rurale.Sot, zhvillimi I cdo sfere te jetes eshte ne varesi te tekonologjis innovative.Fatkeqesisht, nje pjese e madhe e populates globale jetojn ne vende rurale. Per te rivitalizu jeten ekonomike,sot dhe per ditetn ne vijim eshte domosdoshmeri teknologjia digitale.

 Kush luan rrol te rendesishem ne aspektin digjital?

Rrol te rendesishem luan shume factor, si pershembull shteti (sa eshte I zhvilluar shteti ne ceshtje teknologjis innovative per te realize digitalizimin), por fjalen kryesor per digitalizmin e ka teknologjia innovative.per ta kuptu ecorin e qasjes se tekonologjis  innovative,do e ceki rasti e bibliotekes:
Ne diten e promovimi te librit ne bibliotek Mehmet Jusufit ne Presheve,gjate diskutimim per digitalzimi, I dhash iden time per digitalzimi te bibiliotek se Presheve.Digitalzimi I bibliotek eshte ne dobi jo vetem te lexuseve por edhe vet instucionit, nje mundesi per te mirmbajte vet-veten financiarisht.
Ne kete rast ecoria eshte si vijon:
1. Duhen njerz professional per hartimin e integrimimt te teknologjise dmth si me be qasjen e tekonologjis per te digitalizu.Ne kete rast, kam shpreh gatishmerin time professional per ta ndihmu digitalzimin e bibliotekes se Presheves.
2. Klasifikimi I teknologjise per lexim,shfletim dhe shkarkim te librave, per ta arrit kete duhet teknologjia innovative per ti virtualizu librat.
3. per digitalizimi, biblioteka mund te konkuroj me projekt ne kuader shtetror e pse jo edhe ne nivel te bashkimit evropian sepse ecroia e punes kushton.Fondet te caktum ndihmojn digitalizimin e bibliotekes

Ne cilat fusha me teper nevoitet digjitalizimi per lehtesim te procesit te X punes ?

Aplikimi I digitalizmit sot dhe per vitetet ne vijimi eshte ne cdo sfere te jetes,eshte dicka qe ne nuk mundemi te jetoj pa kete.Sot kemi pas rast me ndegju per monedhen digital si psh.Bitcon , cka e ka virtualizu monedhen leter.Me kalimi kohe,nuk do kete me shit blerje me monedh leter por me monedhe virtual cka dmth ne nuk mundemi te mbijetojem pa te.Sot per sot, digitalizmi po hec me hapa te shpejta ne biznes,ne shume vendet e zhvilluara shit-blerja behet online dmth digitale.Digitalizimi i aktivitetit te biznesit, digitalizimi I shitjes, digitalzimi I blerjes, digitalzimi I pageses, vetem se eshte akoma tu u punu per te digitalizu shperndarjen nepermes integrimit te teknologjise 5G qe mundeson autonomizimin e mejteve shperndarse.Gjithashtu,digitalizmi eshte be shume nevoj ne sferen e shendetesis,duke mos I anashkalusfera tjera.
Si u mireprit libri nga dashamiret lexues ?
Dashamiret e librit e mirepriten me kurreshtje per te pa se cfar risi sjell digitalizmi.Fatkeqesisht libri eshte ne gjuhe angleze dhe kjo ishte kritika pse ne shqip jo per nje mase me te gjere. Qellimi im, per ta len ne gjuhe angleze,ishte te informoj rini ton se po jetojm ne kohen e globalizmit ku pa qasje te dijes ne gjuhe angleze dhe teknologjise innovative, nuk do jemi te sukseshem si ne edukimi,biznes,shendetesi,ne pergjethesi ,nuk kemi karier globale.
Perfund, dua ta informoj lexuesin ,ne jemi ne iniciative per themelimin  e nje qendre per digitalizimi dhe teknologji innovative ne nivel kombtare ne tri qendra : Prishtine, Shkup dhe Tirane.Vizioni jone eshte jo vetem digitalizmi por dhe qe te mirremi me prodhim te teknologjis innovative.Dasht Zoti, do te mundohemi te sjellmi dobit e digitalimizit dhe teknologjis innovative per bashkvendasit ne cdo sfere te jete.

ARTIKUJT E NGJASHËM

Donte të thyente rekordin, pilotja amerikane humb jetën

PreshevaPRESS

E vërteton shkenca: Njerëzit optimistë jetojnë më gjatë

PreshevaPRESS

BBC: Ndotja e lartë e ajrit po rrit shkallën e vdekjeve nga coronavirusi

PreshevaPRESS